به گزارش خبرنگار پایگاه خبری طنین البرز، غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی پیش از ظهر یکشنبه در آئین افتتاح سیزدهمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به اینکه برای توسعه پایدار کشاورزی از مشورت نخبگانی و خبرگانی و خرد جمعی بهره خواهیم گرفت، گفت: امنیت غذایی کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی مطرح کرد: یکی از نظریه پردازان که بیشتر در حوزه امنیت غذایی در دنیا فعالیت داشته نظریه ای را مطرح کرده که در ۱۰۰ سال آینده دنیا هر کشوری که نتواند امنیت غذایی خود را تامین کند، نمی تواند در جهان حرفی برای گفتن داشته باشد. امنیت غذایی کشور ما با چالش های بسیاری مانند ناپایداری در منابع آب، تغییرات اقلیمی، فرسایش خاک، کمبود سرمایه گذاری و … مواجه است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: برنامه ها و قوانین بالادستی تکالیفی را برای ما مشخص کرده اند که برای رسیدن به اهداف موردنظر باید با مشارکت یکدیگر و بهره گیری از خرد جمعی، برنامه ریزی های درستی داشته باشیم، از مزیت های نسبی در تولید و تجارت بهره صحیح ببریم، روش های نوآورانه را بکار گیریم و به مواردی از جمله کشاورزی هوشمند به اقلیم، استفاده از نیروهای انسانی زبده و دانش بومی توجه داشته باشیم.
افزایش ضریب نفوذ دانش در دستورکار است
نوری قزلجه فارغ التحصیلان بخش کشاورزی را یکی از سرمایه های مهم خواند و با تاکید بر ضرورت برنامه ریزی صحیح برای بهره مندی از ظرفیت های آنها بیان کرد: افزایش ضریب نفوذ دانش در دستورکار ما قرار دارد. با توجه به اینکه آمار و ارقام موجود در حوزه کشاورزی نگران کننده است، باید برای غلبه بر چالش هایی که با آنها مواجه هستیم به ویژه محدودیت های حوزه آب و فرسایش خاک تلاش کنیم.
وی خالی شدن ذخیره استاتیک کشور از منابع آبی و آب های زیرزمینی و فرسایش خاک را از جمله چالش های موجود دانست و با اشاره به اینکه این موارد زنگ هشداری برای ما هستند، اذعان کرد: دولت چهاردهم مشی خود را توجه به علم قرار داده و عقلانیت را به عنوان مسیر خود انتخاب کرده که این مسیر با حضور فرهیختگان، علما، اساتید و پژوهشگران رشته های مختلف تکمیل می شود.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به همراهی و همکاری نزدیک دولت چهاردهم با دانشگاه ها و انجمن های علمی و پژوهشی خاطرنشان کرد: بنده در وزارت جهاد کشاورزی مصمم هستم که صرفا وزیر تنظیم بازار محصولات کشاورزی نباشم و قدری بیشتر به مسائل اساسی بخش کشاورزی و توسعه این حوزه نیز توجه کنم زیرا انتظارات ما در سایه توسعه این بخش برآورده می شود.
بخش اعظمی از بار تولید بر دوش روستاییان و کشاورزان است
نوری قزلجه با بیان اینکه صرفا انجام امور روزمره نمی تواند نسل های بعدی را از نظر امنیت غذایی تامین کند، اظهار کرد: بنا داریم ساختار این وزارتخانه را متناسب با قوانین بالادستی و به ویژه نیازهای روز اصلاح کنیم که در این حوزه به پیشنهادات و کمک های شما نیاز داریم. همچنین مکلف و مصمم به تشکیل سازمانی برای توسعه روستایی و عشایری هستیم.
وی با تاکید بر اینکه در کنار تولید باید به پایداری منابع و حفظ محیط زیست و منابع طبیعی نیز توجه کنیم که این موضوع نیازمند راه های فنی است، خاطرنشان کرد: لازم است سطح تکنولوژی را در بخش کشاورزی به منظور بهره وری بیشتر متناسب و مطلوب کرده و همچنین باید روش های جدید تامین مالی را پیدا کرده و از ظرفیت های موجود به صورت بهینه استفاده کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد: در کنار توجه به زنجیره ها و واحدهای بزرگ مقیاس باید واحدهای تولیدی کوچک را نیز ببینیم و به آنها توجه کنیم، علیرغم تمام فعالیت های جدید و زنجیره ها، هنوز هم بخش اعظمی از بار تولید بر دوش روستاییان و کشاورزان است. در برنامه های ما کشاورز محوری و توجه به روستا به صورت جدی دنبال می شود که باید به این موضوع از نظر علمی و اجرایی پرداخته شود.
ضرورت اصلاح الگوهای مصرف متناسب با اقلیم
نوری قزلجه عنوان کرد: پرسش هایی در حوزه کشاورزی وجود دارد که در پاسخ به آنها نیازمند نظرات و کمک محققان و پژوهشگران هستیم. به طور مثال اینکه آیا شرایط اقلیمی و وضعیت آب کشور ایجاب می کند که پیگیر کاشت یک میلیارد درخت ظرف مدت چهار سال باشیم یا خیر؟ باید پاسخ صحیح را پیدا کنیم تا کاری انجام نشود که بعدا پشیمانی به بار بیاورد.
وی با اشاره به اینکه اگر امری شدنی است باید با جدیت آن را دنبال کرده و اگر ممکن نیست با شهامت آن را متوقف کنیم، بیان کرد: همچنین باید به صورت دقیق و علمی پاسخ این سوال ها که «خودکفایی مهم است یا پایداری منابع تولید؟» و «نقطه مطلوب در رابطه این دو کجاست؟» را پیدا کنیم. الگوهای مصرف را باید متناسب با اقلیم و شرایط آب و هوایی و مزیت های موجود اصلاح کنیم.
خبرنگار: مینا صدیقیان
انتهای پیام/