به گزارش خبرنگار پایگاه خبری طنین البرز، محمد انصاری، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در کارخانجات اتمسفر برگزار شد، ضمن گرامیداشت روز ملی صنعت و معدن مطرح کرد: به نظر میرسد امسال این روز به نمادی برای بیان ایستادگی بخش تولید و اصناف علاوه بر تحریم، در مقابل تحمیل تبدیل شده است.
وی گفت: در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی، بخش تولید کشور و استان با تمام توان به میدان آمدند و با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای خود، مانع از ایجاد مشکل برای مردم شدند و در این مسیر موفق عمل کردند. در حوزه احیای واحدهای صنعتی، معمولاً تمرکز استانها بر واحدهای کوچک و کمظرفیت است که با اندکی حمایت به چرخه تولید بازمیگردند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز افزود: اما امروز شاهد فعالیت شرکتی هستیم که در احیای واقعی و مؤثر واحدهای صنعتی، از برترین نمونهها در سطح کشور به شمار میرود. این شرکت توانسته طی مدتی کوتاه، به ویژه در ایام تعطیلات، ظرفیت اشتغال خود را از حداقل ممکن به بیش از ۳۲۰ نفر برساند و الگویی از یک حرکت انقلابی و جهادی را به نمایش بگذارد.
انصاری عنوان کرد: اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان البرز خود را خادم بخش تولید میداند و تمامی همکاران این ادارهکل نهتنها خود را موظف و مکلف، بلکه مفتخر به ارائه خدمت در حوزههای تولید، توزیع، تأمین و پخش کالا و همچنین مبارزه با تخلفات این بخشها از جمله قاچاق، گرانفروشی، عرضه خارج از شبکه و کمفروشی میدانند.
تبیینگری از اتفاقات مثبت باید بیشازپیش دنبال شود
وی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به وسعت عملکرد حوزه صمت بهعنوان یکی از بخشهای کلیدی اقتصاد کشور و استان و در پی حملات اخیر به کشور، باور من این است که تبیینگری از اتفاقات مثبت و ارزشمندی که در کشور و استان البرز رخ میدهد باید بیش از گذشته و با جدیت دنبال شود تا مردم بیشازپیش در جریان خدمات دستگاههای دولتی قرار گیرند.
انصاری گفت: ما ۱۲ روز جنگ نابرابر را پشت سر گذاشتیم. انتظار میرفت در لحظات ابتدایی، بازار دچار التهاب شود و شاهد خرید و فروشهای هیجانی، صفهای طولانی و اختلال در تأمین کالا باشیم. کشوری که پس از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، ۴۶ سال امنیت مطلق را تجربه کرده بود و کسی جرأت نداشت حتی به آن نگاه چپ کند، ناگهان مورد تجاوز قرار گرفت.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز اذعان کرد: برخی اتفاقات، در روزهای ابتدایی طبیعی بود و در بعضی نقاط شاهد صفهای طولانی بودیم. در گام اول، با کسب اجازه از فرماندهی اقتصادی استان ستاد جنگ را در اداره کل تشکیل دادیم و همکاران ما با احساس مسئولیت، پای کار آمدند و بخشی از سازمان با رعایت ملاحظات امنیتی به محل استقرار ستاد تبدیل شد.
وی با اشاره به تشکیل این ستاد با حضور اعضای مؤثر در حوزههای تأمین، توزیع و تولید عنوان کرد: شناسایی واحدهای تولیدی و صنعتی که ظرفیت تأمین کالای اساسی و کمک به استان و کشور را داشتند انجام و حدود ۲۲ واحد با این ظرفیت شناسایی شدند و برای ایجاد پایداری در تولید این واحدها، نیروهایی در محل مستقر کردیم و تقریباً از همه این واحدها بازدید کردم.
تمرکز بر وفور کالا در گام اول
انصاری اظهار کرد: هر واحدی که بازدید میکردیم، با چهار یا پنج مشکل اصلی مواجه بود، از جمله کمبود منابع انسانی به دلیل ترک کار، حملونقل، کمبود سوخت، کمبود مواد اولیه و ناترازی انرژی. در همه زمینهها، ستاد جنگ بهصورت فرعی در واحدهای تولیدی و شرکتها مستقر و از همانجا با تماس تلفنی و حضور بهموقع مسئولان مرتبط، مشکلات بهصورت میدانی حل شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز افزود: بهعنوان نمونه، یکی از نخستین چالشهایی که پس از شروع جنگ با آن مواجه شدیم، صفهای طولانی در نانواییهای استان بود. برای مدیریت این وضعیت، سه استراتژی اصلی برای نانواییها طراحی و بلافاصله تصمیمگیری و اجرا شد. همچنین از تجارب قبلی در زمینه پدافند غیرعامل و مانورهای بحران استفاده کردیم.
وی با اشاره به اینکه در این راستا اقدامات از حالت آزمایشی به شکل عملیاتی درآمد و در نهایت، چهار تصمیم جدی و اجرایی در حوزه نانواییها اتخاذ شد، عنوان کرد: اولین اقدام ما تمرکز بر وفور کالا و نشان دادن عاری نبودن نانواییها از آرد موردنیازشان بود. در روزهای ابتدایی، با مراجعه میدانی به نانواییها متوجه شدیم برخی از آنها تنها یکیدو کیسه آرد در اختیار دارند.
انصاری با اشاره به اینکه این موضوع طبیعتاً نگرانی عمومی را تشدید میکرد، ادامه داد: بلافاصله مجموعه شرکتهای غله را پای کار آوردیم و ناوگان حملونقل مرتبط را فعال و کارخانههای آردسازی استان را وارد میدان کردیم و با برنامهریزی منسجم، فعالیت آنها را بهصورت ۲۴ ساعته درآوردیم. همچنین تأمین گندم را با جدیت پیگیری کردیم.
گندم به میزان کافی در البرز وجود دارد
وی اذعان کرد: گندم به میزان کافی در کشور و استان موجود است، بهطوریکه حداقل نیاز هفت تا هشت ماه آینده ذخیرهسازی شده و بخشی دیگر نیز در مسیر تأمین بوده و کشت گندم نیز بهصورت گسترده در جریان است. مشکل سوخت شرکتهای حملونقل نیز با همکاری شرکت نفت برطرف شد و طی سه روز، 2 هزار و 500 تن آرد به دست واحدهای نانوایی رسید.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز با بیان اینکه با مشاهده وفور آرد، عطش و هیجان خرید میان مردم فروکش کرد و حتی در میانه جنگ، صفهای نانوایی کاهش یافت، مطرح کرد: به 2 هزار و 700 واحد خبازی استان، سهمیه ویژهای اختصاص یافت و به هر واحد ۲۵ کیسه آرد داده و تأکید شد تا زمانی که نیاز مردم وجود دارد، بدون محدودیت به فعالیت ادامه دهند.
انصاری با اشاره به اینکه همچنین اعلام شد که نانواییها به هر میزان آرد نیاز دارند، در اختیارشان قرار خواهد گرفت، اظهار کرد: یکی دیگر از اقدامات مهم، پای کار آوردن کارخانجات نان صنعتی بود. ظرفیت تولید را در یکی از واحدهای بزرگ از ۱۰۰ درصد هم فراتر بردیم و با تأمین مواد اولیه، رفع مشکلات برق و سوخت، ظرفیت روزانه این واحد از ۳۰ تن به نزدیک ۷۰ تن رسید.
وی اضافه کرد: در نتیجه، فروشگاههای زنجیرهای استان پر از نان صنعتی و عطش خرید مردم تا حد زیادی کنترل شد. البرز بهعنوان بزرگترین تولیدکننده ماکارونی در منطقه شناخته میشود. نیاز مصرفی این استان به ماکارونی در طول یک ماه حدود یک هزار و 600 تن است که با برنامهریزی و هماهنگی انجامشده، ظرفیت تولید چهار کارخانه البرز را به فراتر از این میزان رساندیم.
تولید روزانه 1600 تن ماکارونی در البرز
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز افزود: این ظرفیت را به حدی رساندیم که در یک روز توانستند همین میزان، یعنی یک هزار و 600 تن، تولید کنند. در حال حاضر نیز این روند ادامه دارد و حتی نیاز استانهای همجوار را نیز تأمین میکنیم. تسریع در فرایندهای اجرایی نیز در ایام جنگ بهخوبی از سوی مدیریت دولتی استان اجرا شد.
انصاری با اشاره به اینکه در حوزه تأمین و توزیع کالا با حداقل مشکل مواجه بودیم، عنوان کرد: چند ماه پیش در کارگروههای تنظیم بازار استان موضوع روغن را مطرح کرده و هشدار داده بودیم و این مسئله ربطی به جنگ نداشت، بلکه از چند ماه قبل سیاستهایی در کشور اتخاذ شده بود که حوزه تأمین روغن را با چالشهایی مواجه کرد که با آغاز جنگ، این چالشها خود را نشان دادند.
وی از تولید حدود ۲۰ درصد از روغن خوراکی موردنیاز کشور در استان البرز خبر داد و تصریح کرد: با حضور در شرکتها و بررسی وضعیت، به مسائلی برخوردیم که بخشی از آنها خارج از اختیار استان بود. ظرفیت تولید شرکتها افزایش یافت و ۲۰ هزار تن مواد اولیه موردنیاز تأمین شد و در اختیارشان قرار گرفت. برای رفع دغدغه تولیدکنندگان، بخش ارزشافزوده نیز موقتاً متوقف شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز اذعان کرد: موضوع فصلی بودن ثبت سفارشات نیز با وزارت جهاد مطرح و در نتیجه آن، ظرفیتها از فصلی به سالانه تبدیل و تأمین نقدینگی واحدهای تولید روغن که از دیماه سال گذشته تاکنون با بدهی دولت به میزان ۴۱۶ میلیون دلار مواجه بودند، انجام و در حوزه احتکار نیز حدود پنج هزار لیتر روغن کشف و بین مردم توزیع شد.
ممنوعیت افزایش قیمت کالاها نسبت به 23 خردادماه
انصاری توضیح داد: پتانسیل اداره کل صمت البرز حدود ۲۰ اکیپ بازرسی است، اما در ایام جنگ این تعداد به حدود ۱۲۰ اکیپ افزایش یافت. علاوه بر صمت، اتاق اصناف، اتحادیههای صنفی و تشکلهای مردمی نیز در کنار واحد بازرسی ما همکاری کردند و همراهی آنها موجب انجام کاری شگفتانگیز شد. البته افزایش قیمتها و سوداگری عدهای از مردم را نیز رد نمیکنم.
وی اظهار کرد: گزارشی که دو روز پیش به استاندار ارسال کردم نشان میدهد که پس از جنگ، افزایشهای مقطعی قیمت برخی اقلام به طور متوسط بین ۶ تا ۳۳ درصد کاهش یافته است. در ستاد تنظیم بازار کشور معاون اول رئیسجمهور اعلام کرد که هرگونه افزایش قیمت نسبت به ۲۳ خرداد ممنوع است و در صورت مشاهده تخلف، برخوردهای قاطع صورت میگیرد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز عنوان کرد: با حضور ۱۲۰ اکیپ بازرسی و نظارت، تعداد پروندههای تشکیل شده در حوزه مقابله با فساد با سرعت و رشد چشمگیری افزایش یافته و طبیعی است که گاهی شیطنتهایی هم رخ دهد. مراکز بنکداری نیز بهطور مستمر کنترل میشدند و در هر مرکز دو بازرس مقیم حضور داشتند و گزارشهای لحظهای از وضعیت بازار دریافت میشد.
انصاری افزود: برخی گزارشها حاکی از افزایش قیمت بودند که بلافاصله بازرس مربوطه به محل مراجعه میکرد و برخورد و تذکر لازم را انجام میداد. بخشی از مشکلات با توجه به وسعت بحران خارج از کنترل ما بود، اما تلاش کردیم نمره بالایی را در این زمینه کسب کنیم. یکی از تبعات جنگ، خسارتهایی است که به بخشهایی از اقتصاد کشور در حوزه تولید، صنفی و توزیع وارد میشود.
واحدهای صنعتی آسیبدیده ارتباطی با مسائل هستهای نداشتند
وی تصریح کرد: البرز نیز بهعنوان یکی از استانهای آسیبدیده، در این حوزهها خسارتهایی را متحمل شده است. در بخش صنعت، چندین واحد تولیدی موردحمله وحشیانه قرار گرفتند و حتی نیمهشب به برخی از آنها حمله شد، درحالیکه این واحدها هیچ ارتباطی با مسائل خاص هستهای نداشتند. این موضوع نشان داد که رژیم صهیونیستی به تولید در هر زمینهای بیاعتناست.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز بیان کرد: حدود ۱۵ واحد صنعتی در البرز دچار خسارتهای متنوعی شدند، از خسارتهای جزئی تا خسارتهای نسبتاً سنگین. برآورد اولیه خسارتها حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومان است. یکی از شرکتهایی که خسارت دید، قرار بود در هفته صنعت و معدن افتتاح شود که بهصورت غیرمستقیم هدف حمله دشمن قرار گرفت.
انصاری با اشاره به اینکه با تدبیر و مدیریت مناسب، در سطح کارخانجات هیچ آسیب جانی نداشتیم و تنها خسارتهای مالی به ثبت رسیده است، مطرح کرد: در استان البرز حدود ۳۵۶ فروشگاه زنجیرهای فعالیت میکنند که نزدیک به ۲۵۰ شرکت پخش، توزیع کالا را بر عهده دارند. اتحادیههای صنفی نیز بهعنوان یکی از بازوهای اصلی توزیع مطرح هستند.
وی با تأکید بر اینکه ذخایر موجود البرز برای تأمین کالاهای موردنیاز استان و استانهای همجوار به اندازهای است که نگرانی خاصی وجود ندارد، گفت: با توجه به اینکه دنیا در مقابل ایران ایستاده و احتمال شیطنتهای مستمری وجود دارد، ما باید آمادگی بیشتری کسب کنیم. در حال حاضر در همین راستا جلسات مستمری با دستگاههای دخیل برگزار میشود.
تحقق شعار سال گذشته تحت تأثیر ناترازی انرژی
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز، سیاست اصلی را تقویت بخش بازرسی و نظارت استان و بهرهگیری از شبکههای هوشمند توزیع کالا دانست و با بیان اینکه استفاده از هوش مصنوعی بهعنوان پشتوانه این روند، سبب بهرهمندی مثبتتر و توانمندتر از ظرفیتهای موجود استان خواهد شد، افزود: صنعت پس از بخش خانگی، بزرگترین مصرفکننده برق در استان است.
انصاری عنوان کرد: استان البرز علاوه بر مصرف، در زمینه تولید برق نیز نقش دارد. تحقق شعار سال گذشته و جهش تولیدی که انتظار میرفت اتفاق بیفتد، تحتالشعاع ناترازی انرژی قرار گرفت و آنچه مورد انتظار بود، محقق نشد. البرز از نظر تعداد واحدهای صنعتی ششمین، از نظر حجم سرمایهگذاری پنجمین و از نظر میزان اشتغال چهارمین استان کشور است.
وی یکی از الزامات اصلی رونق تولید، جهش تولید و افزایش سرمایهگذاری را انرژی پایدار دانست و اضافه کرد: در این حوزه با ضعفهایی در سطح کشور مواجه هستیم. در زمان اوج مصرف، امکان تولید تقریباً یکسوم از میزان برق مصرفی کشور را نداریم، یعنی نمیتوانیم بیش از دو سوم مصرف را تأمین کنیم، در این راستا استفاده از ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر و انرژی خورشیدی دنبال شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز خاطرنشان کرد: سازمان صمت در کنار سایر دستگاهها چند پیشنهاد ارائه داد که برخی از آنها نیز عملیاتی شد. در استان البرز بیش از ۵۰ مگاوات ظرفیت تولید برق با استفاده از مولدهای CHP وجود داشت که نمیگویم مغفول مانده بود، اما بهرهبرداری بهینه از آن نمیشد. این ۵۰ مگاوات وارد مدار شد و اکنون در حال فعالیت است.
اعلام آمادگی 120 واحد تولیدی برای راهاندازی نیروگاه خورشیدی
انصاری با اشاره به اینکه تأمین انرژی فسیلی آن نیز از سوی شرکت گاز انجام میشود، توضیح داد: بیش از ۱۲۰ واحد تولیدی نیز اعلام آمادگی کردهاند که سقفهای خود را به نیروگاه خورشیدی تبدیل کنند. تعدادی از این قراردادها به بهرهبرداری رسیده، اما بخشی از این پروژهها در حملات رژیم دچار آسیب شد. مقادیری از سلولهای انرژی خورشیدی وارد استان شده است.
وی با اشاره به اینکه اگر شرایط جنگی نبود، نصب آنها سرعت بیشتری میگرفت، بیان کرد: به نظر میرسد اگر از سایه جنگ رهایی یابیم، امسال بتوانیم حدود ۱۵۰ مگاوات برق در حوزه صنعت به ظرفیت تولید استان اضافه کنیم. در سال ۱۴۰۳ که از سختترین سالهای اقتصادی کشور بود، با کمک ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، ۱۲۱ جلسه فشرده برگزار کردیم که در مجموع 705 مصوبه داشتند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز اظهار کرد: خروجی این مصوبات، پرداخت 6 هزار و 808 فقره تسهیلات از منابع داخلی بانکها به واحدهای صنعتی استان بود که مجموع آن به ۴۳ هزار میلیارد تومان رسید و در راستای تأمین نقدینگی واحدهای صنعتی البرز اختصاص یافت. در مقایسه با سال قبل از آن، تعداد پرداختها ۲۸.۵ درصد رشد داشته است.
انصاری ادامه داد: اما افزایش مبلغ پرداختی تنها چهار درصد بوده که نشان میدهد با وجود استفاده حداکثری از ظرفیت بانکها، انتظار رشد مالی محقق نشده است. همچنین از تسهیلات تکلیفی نیز استفاده شد و ۴۱۱ میلیارد تومان برای ۶۹ واحد مسئلهدار که عمدتاً در گروه واحدهای احیایی بودند، اختصاص یافت و پرداخت شد.
خبرنگار: مینا صدیقیان
انتهای پیام/